Európában, ingatlan vásárlása esetén Spanyolország rendelkezik a legalacsonyabb ÁFA –val

Spanyolországban, ingatlan vásárlás esetén az aktuális ÁFA mértéke az egyik legalacsonyabb Európában. A kérdés az, hogy ez az állapot meddig fog tartani.

A spanyol kormány támogatja az ingatlanok értékesítését. Ez az érdek oda vezetett, hogy 2012 –ben az ÁFA rövidtávon mindössze 4% -ra csökkent. Jelenleg az ingatlan vásárlási adó mértéke 10 % az ingatlan vételárából. A 4%-os adó mértéke csak a szociális lakások esetében maradt meg.

Európában az ingatlan vásárlással kapcsolatos ÁFA -k különböző szinteken mozognak. Spanyolország mellet a legalacsonyabb adó mértékkel Luxemburg (3%) és Románia (5%) rendelkezik. Az ellenkező oldalon Dánia és Svédország áll, ahol az adó mértéke 25%.

A legútóbbi brüsszeli hírek szerint, fennáll annak a veszélye, hogy Spanyolország csatlakozik a magas adókkal rendelkező országok közé. Brüsszel ugyanis azt javasolja, hogy az ottani önkörmányzat kezdje el tervezni az ÁFA emelését 13, vagy a maximális 21 % -ra.

Tekintettel arra, hogy Spanyolország legtöbb ágazata fokozatosan felépült a gazdasági válságból (főleg az ingatlanpiac), ez a hír minden bizonnyal az utolsó, amire Spanyolországnak szüksége van. Bár a spanyol ingatlanok iránt növekszik a külföldi vevők érdeklődése, ez csak súlyosbítaná a helyzetet.

A hazai ingatlanpiacot különösen keményen sújtotta a válság, és ha figyelembe vesszük, hogy egyes területeken az ingatlanok árai akár a felére csökkentek, az ÁFA növekedése lefagyaszthatja a helyzet javulását.

Viszonylag nagy a valószínűsége annak, hogy a spanyol önkörmányzat követni fogja Brüsszel ajánlásait, így az árak már tovább nem csökkennek. Néhány területeken, főleg a tengerpartokon, már elkezdtek emelkedni az ingatlanok árai. Így a Spanyolországi ingatlan iránti érdeklődők, ne halasszák el a vásárlás idejét.

Táblázat: Kiválasztott Európai országok ÁFA –ja ingatlanvásárlás esetén

Ország ÁFA (%)
Bulgária 20
Csehország 15
Dánia 25
Horvátország 25
Franciaország 20
Németország 19
Görögország 13
Ausztria 20
Spanyolország 10
Aktuális ingyenes külföldi ingatlan ajánlatok és újdonságok a saját e-mail címemre:

Az AIPP tagja vagyunk

Figyelmükbe ajánljuk | Az egész világból több mint 6000 ingatlan kínálunk. Teljes kínálat

Aktuális ingyenes külföldi ingatlan ajánlatok és újdonságok a saját e-mail címemre:
Nyelv: