Franciaországi ingatlanpiac: 2018 és a jövő alakulása

2018-ban a francia ingatlanpiac folytatta az értékesítések számának növekedését, az átlagos árak emelkedését és a rekord alacsony kamatlábakat. Nézzük meg a részletes statisztikákat és a piac alakulásának becslését a közeljövőben.

2018 rekordszámú ingatlanértékesítést hozott

Az értékesítések számát tekintve 2018 rekordév volt. Az értékesítések száma évközi 3,1 – 3,9 % volt. Ez valószínűleg a történelmi alacsony kamatlábaknak köszönhető, amelyek 1,5 % körül mozognak. Az FNAIM ingatlanszövetség szerint az értékesített ingatlanok száma összesen 965 000 volt. A Century 21 társaság szerint az eladott rekreációs ingatlanok száma körülbelül 6%-kal csökkent, míg az értékesített befektetési ingatlanok száma 25%-kal nőtt.

Az ingatlanárak alakulása Franciaországban

Különböző felmérések szerint az országos ingatlanárak 0,9 – 3,5%-kal nőttek (forrás: www.french-property.com). Három régióban az árak csökkentek: Bretagne-ban (-0,5 %), Centre Val-de-Loire-ban (-1,5 %) és Hauts-de-France-ban (-1,9 %). A legmagasabb növekedés Új-Aquitania-ban (7,5 %) és Auvergne-Rhône-Alpes (5 %) volt észlelhető. A legmagasabb négyzetméter átlagár Provence-Alpes-Côte d'Azur (3 582 EUR) és Île-de-France (Párizson kívül, 3 303 EUR) régióiban volt, a legalacsonyabb pedig Hauts-de-France (1 412 EUR) és Bourgogne-Franche-Comté (1 484 EUR) régióiban (forrás: www.french-property.com).

Régebbi ingatlanok

A Notaires de France jelentése szerint 2018-ban negyedévenként nőttek a régebbi lakások árai Franciaország nagyvárosi részein, a legnagyobb növekedés a harmadik negyedévben (1,4 %) volt. Ugyanebben az időszakban a régebbi házak árai negyedévenként 0,7%-kal nőttek (évközi növekedés 2,6 %). Viszont az árak alacsonyabbak voltak, összehasonlítva a 2011-es évvel, amikor az árak a csúcson voltak.

Új építésű ingatlanok

2018. október végén 1,4 %-kal kevesebb (negyedévközi) építési engedély volt kiadva és 3,6%-kal kevesebb épülő projekt. Az új házak kínálata 14,2%-kal alacsonyabb volt az előző évhez képest, körülbelül 22 000 egység. Az új lakások ára továbbra is emelkedik (2018 harmadik negyedévében évközi 3%-os növekedés), az új építésű házakkal szemben (ugyanebben az időszakban 3,5%-os csökkenés) (forrás: Notaires de France).

A francia ingatlanpiac kilátásai

Az árak már harmadik éve emelkedtek, azonban a növekedés most lassul. Az ingatlanpiacra a sárgamellényes mozgalom is negatív hatással lehet. Számos külső tényező miatt, mint például a sárgamellényes mozgalom vagy az önkormányzati bejelentések miatt nehéz a jövőbeli fejlődést meghatározni. A kamatlábak azonban még mindig alacsonyak, az árak emelkednek és a piac nagyon aktív, nem mutatja a túlmelegedés jeleit. Az értékesítések száma azonban nyilvánvalóan elérte a csúcsot, így nem valószínű, hogy az idei év végére meghaladja az 1 millió euró határát.

Franciaországi ingatlan vásárlásán gondolkodik? Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot.

Foto: Mapics / Shutterstock

Aktuális ingyenes külföldi ingatlan ajánlatok és újdonságok a saját e-mail címemre:

Az AIPP tagja vagyunk

Figyelmükbe ajánljuk | Az egész világból több mint 6000 ingatlan kínálunk. Teljes kínálat

Aktuális ingyenes külföldi ingatlan ajánlatok és újdonságok a saját e-mail címemre:
Nyelv: