Horvátországban a külföldiek tulajdonában mintegy 70 ezer ingatlan van

A horvátországi ingatlanok árai az elmúlt három évben csökkennek. Ezt tűnik ki az ingatlanok árindexéből. Ez azonban a piac állapotának nem egyetlen mutatója.

2011 novemberében a kiadott építési engedélyek száma az előző évhez viszonyítva 2,8 százalékkal csökkent. Az ingatlanközvetítők becslése szerint az árak csökkenése valószínűleg folytatódni fog. A becslések szerint az idén további tíz százalékos csökkenésre lehet számítani. Ennek oka a horvát gazdaság stagnálása és az euróövezet általános gazdasági helyzete.

A horvátországi ingatlanpiac helyzete rózsásnak éppen nem mondható. A házak árai tovább csökkennek, az új ingatlanok építése csökken. Zágrábban, a fővárosban 2012 januárjában a lakások árai az előző hónaphoz viszonyítva 0,3 százalékkal alacsonyabb voltak, 2011 januárjához viszonyítva ez a csökkenés 4,8 százalék volt. Az egy négyzetméter ára 1 738 euróra csökkent .

A külföldi befektetők elsősorban az Adriai tengerparti ingatlanok iránt érdeklődnek. A Global Property Guide szerveren közzétett információk alapján ma Horvátországban mintegy 70 ezer ingatlan van külföldiek tulajdonában. Őket elsősorban a tengerparti ingatlanok vonzzák. A legnépszerűbbek Dalmácia, Zadar, Bibinje, Makarska-riviéra, Isztria félsziget Horvátország északi partvidékén vagy Hvar és Korcula szigetek. Az ingatlan vásárlásakor azonban óvatosnak kell lenni. Az értékesített ingatlanokat sokszor engedély nélkül építették vagy hiányzik a szükséges dokumentáció. Ezért nem javasolt ingatlan vásárlása Horvátországban közvetlenül az eladótól, vagy ismeretlen helyi ingatlanügynök közvetítésével.

Az Adriai tenger partjainál is, mely a legnépszerűbb turista úticél, csökkentek az árak, 2012 januárjában egészen 1787 euró/négyzetméter szintre. Az előző hónaphoz viszonyítva 1,7 százalékos volt csökkenés, 2011 januárjához viszonyítva 4,1 százalékos. A legdrágább lakások a Dubrovnik-Neretva régióban vannak (3424 euró/négyzetméter), valamint a Split-Dalmácia régióban (2525 euró/négyzetméter).

» Eladó ingatlanok Horvátországban

Aktuális ingyenes külföldi ingatlan ajánlatok és újdonságok a saját e-mail címemre:

Az AIPP tagja vagyunk

Figyelmükbe ajánljuk | Az egész világból több mint 6000 ingatlan kínálunk. Teljes kínálat

Aktuális ingyenes külföldi ingatlan ajánlatok és újdonságok a saját e-mail címemre:
Nyelv: