Ingatlanbefektetések Londonban

Az angliai lakáscélú ingatlanok árai az elmúlt 12 hónap alatt (2012 szeptemberig) átlagosan 2,6 %-al növekedtek, ami magasabb mint az angol font inflációjának mértéke.

Ezt a növekedést főleg a londoni ingatlanok eladása váltotta ki, elsősorban luxusingatlanok értékesítése London keresett helyein. Londonban az árak növekedése 10,5 %-os volt. Érdekes, hogy a luxusingatlanok, ill. London keresett helyein fekvő ingatlanok szegmensében ma a vevők mintegy egyharmadát külföldi magánbefektetők képezik. Megtakarításaikat sikeresen „térítették el“ éppen ide a görögök, oroszok vagy kínaiak. Ehhez járul az a körülmény is, hogy azokban a negyedekben, melyeket a külföldi befektetők megkedveltek, az ingatlanárak növekedése még jelentősebb. Ennek példája lehet Kensington és Chelsea, ahol a statisztikák 31,6 %-os növekedést mutattak ki. Az ingatlan átlagos ára Londonban 420.000 angol font körül mozog. Az átlagra azonban hatással van néhány rendkívül drága és luxus ingatlan is. Az árak mediánja alacsonyabb, valamivel 300.000 angol font feletti.

A külföldi befektetők többsége Londonban az ún. buy-to-let stratégiát alkalmazza, vagyis az ingatlant vásárlás után bérbe adja. Ez többnyire tartós bérlet formájában történik. A bérlők különböző csoportjai a City pénzügyi szakembereitől az orosz, kínai vagy más nemzetiségű egyetemistákig, akik helyett a bérleti díjat gazdag szüleik fizetik.

Angliában és Walesben a bérbeadásból származó átlagos havi jövedelem 2012 júliusában 725 angol font volt. 2009-ben ez 650 angol font volt. Londonban ma a bérbeadásból származó átlagos havi jövedelem 1057 angol font. A bérbeadásra szánt ingatlant vásárló befektetők számára jó hír, hogy ez a szegmens Angliában tartósan növekszik. Amíg 2003-ban az ingatlanok 29 %-át adták bérbe, ma ez már 34 %. A bérbeadásból származó jövedelmek is növekednek. A bérbeadásból származó jövedelmek ma az ingatlan árát alapul véve éves 5 % szinten vannak. A bérleti díjak egy év alatt 4,8 %-al növekedtek és az ingatlan tulajdonosainak többsége további növekedést helyezett kilátásba.

Egyes elemzők a londoni ingatlanpiac túlhevülésétől tartanak, másrészt az ügyletek száma még ma is alacsonyabb, mint az ingatlanpiaci válság előtt volt, figyelembe véve az alacsonyabb hazai keresletet. A londoni ingatlanpiacra (beleértve a bérbeadásra szánt ingatlanokat) nagy hatással lesz a gazdaság és a bankszféra további fejlődése Nagy-Britanniában, valamint a további fejlődés az euróövezetben, Oroszországban és Kínában. Minél több ember fogja úgy érezni, hogy megtakarításaik veszélyben vannak, vagy értéküket veszítik, annál többen fognak befektetési alternatívákat keresni, az egyik ilyen a londoni ingatlanok.

Bérbeadsából származó átalgos jövedelem példája London presztízs helyein:

Highbury 400 angol font/hét
Mayfair 650 angol font/hét
Kensington 520 angol font/hét
Knightsbridge 830 angol font/hét
Chelsea 500 angol font/hét

 

A Nagy-Britanniában zajló ingatlanbefektetéseknél kockázatot jelenthetnek az angol font és forint, ill. euró árfolyamainak ingadozása. A forint erősödésekor a befektető, akinek jövedelme angol fontban van, árfolyamveszteséget könyvelne el, de ez természetesen fordítva is érvényes.

Jan Rejcha a Rellox társaságból hozzáteszi: „A hazai gazdaságok növekvő problémáival összefüggésben arra lehet számítani, hogy sokkal nagyobb mértékben fognak befektetni a spanyolok és az olaszok, ami már most is zajlik. Ez azonban nemcsak Londonra vonatkozik. A déli országokból érkező befektetések érezhetők lesznek más világvárosokban, paradox módon főleg Németországban, konkrétan elsősorban Berlinben.“

» Látogasson el a városok és világvárosok ingatlanjait kínáló oldalra.

Kapcsolódó cikkek:

Aktuális ingyenes külföldi ingatlan ajánlatok és újdonságok a saját e-mail címemre:

Az AIPP tagja vagyunk

Figyelmükbe ajánljuk | Az egész világból több mint 6000 ingatlan kínálunk. Teljes kínálat

Aktuális ingyenes külföldi ingatlan ajánlatok és újdonságok a saját e-mail címemre:
Nyelv: