Ingatlanok - Ausztria

Az eljövő téli szezon növekedő érdeklődést igazol az osztrák ingatlanokba történő befektetés iránt. Összegezzük tehát a déli szomszédunknál eszközölt ingatlan-befektetésekről szóló információkat és trendeket!

Hogyan vásároljunk?

A megfelelő eladó ingatlan kiválasztásának pillanatában, az ingatlan-tanácsadó, közjegyzővel együttműködve előkészíti Önnek az adott ingatlan alapdokumentumait és elkészíti a szerződés-tervezetet. Aránylag megszokott, hogy az adásvételi szerződés aláírása előtt ún. vételi ajánlat kerül aláírásra, amikor is a felek – a vevő és az eladó – kötelezettséget vállalnak a tulajdon meghatározott határidőben történő átvezetésére. Ennek aláírásakor a vevő semmilyen előleget nem tesz le, másfelől viszont, a kötelezettség teljesítése már bírósági úton kikényszeríthető. Magát, az adásvételi szerződést, helyben, közjegyző előtt írják alá. A földhivatali tulajdonosi bejegyzés indítványát a szerződés aláírását követően nyújtják be, s a bejegyzés az indítvány beadásától számított cca. 2 – 4 héten belül már meg is történik.

A leendő vevőnek, az ingatlanvásárlás realizálásánál számolnia kell a vásárlással kapcsolatos egyszeri adókkal és illetékekkel. Az ingatlan-átírási adó mértéke az ingatlan (belső berendezés nélküli) vételárának 3,5%-a. A vevő továbbá az ingatlan vételárának 1%-át fizeti a tulajdonos földhivatali bejegyzése költségének fedezéseként. A közjegyző, szolgáltatásáért a vételár cca. 2%-át számítja fel (plusz ÁFA). A közjegyző szerepe Ausztriában nem helyettesíthető, ő készíti el az adásvételi szerződést és szavatol a tulajdon-átírás ügyéért. A vételár megfizetése is a közjegyző számláján keresztül történik.

Helyén való megemlíteni, hogy a vételár és a kapcsolódó illetékek megfizetésének fentebb említett rendszere nemcsak a régebbi (ún. másodkézbőli), hanem az új építésű ingatlanokra is vonatkozik. Új épületnél is a közjegyző (ilI. ügyvédi cég) szavatolja a pénz átutalását. A pénz nem kerül az építtető számlájára, hanem azt egy semleges számlán helyezik el, így azután a vevő biztonságban érezheti magát a pénz biztonságos átutalását illetően. Az osztrák építtetők, ezen okból, gyakran nem nyújtanak bankgaranciát a vevők részére. Az új épületeknél is érvényesek a fent említett egyszeri illetékek és adók.

Ausztriai ingatlanok

Az osztrák ingatlanpiac, főleg a síközpontok közelében lévő ingatlanok révén érdekes a külföldi befektetők számára. Ausztriában számos híres síterület van – ezek közül sok helyen rendeztek sí-világbajnokságokat -, s ezek turisztikai célpontjai az egész világnak (mondjuk inkább: Európának). Most tehát a vevők, személyes preferenciáik szerint választhatnak cél-térséget. Legkedveltebbek a gleccser-közeli központok – ezek egyfelől kiváló sportolási feltételeket biztosítanak, másfelől pedig itt nagyobb az ingatlan egész éves kihasználásának lehetősége – ami általában magasabb ingatlan-értéket (és árat) jelent. Az utóbbi években, a síközpontok közelében gyönyörű golfpályákat építettek, kilátással a hegycsúcsokra, s további nyári aktivitások (rafting, hiking és hasonlók) is tartoznak ide, ami a tulajdonosok részére biztosítja az egész évi kihasználás vagy bérbeadás lehetőségét.

Szemléltetésképpen álljon itt néhány eladó ingatlan példája:

Ingatlanok Kaprun / Zell am See
- Kaprun, régebbi apartman, 39 m2, ára 70,000 EUR
- Kaprun, régebbi apartman, 70 m2, ára 195,000 EUR
- Kaprun, új építésű apartman, 59 m2, ára 177.000 EUR
- Zell am See/Schuttdorf, apartman, 30 m2, ára 65,000 EUR
- Zell am See, régebbi apartman, 92 m2, 198,000 EUR
- Kaprun, ház, 518 m2, ára 480.000 EUR

Ingatlanok Zillertal / Hintertux
- Finkenberg / Mayrhofen, régebbi apartman, 68 m2, ára 168.000 EUR
- Koenigsleiten, régebbi apartman, 30 m2, ára 62.500 EUR
- Vorderlanersbach, családi panzió, ára 750.000 EUR
- Hochkrimml, új építésű ház, ára 344.750 EUR

Ingatlanok Schladming
- Schladming, régebbi apartman, 45 m2, ára 165.000 EUR
- Ramsau Am Dachstein, régebbi apartman, 40 m2, ára 87.400 EUR
- Schladming, apartmanház négy apartmannal, ára: 720.000 EUR

Ingatlanok Saalbach / Hinterglemm
- Saalbach, új építésű apartman, 78 m2, ára 209.000 EUR
- Saalbach, régebbi apartman, 43 m2, ára 85.000 EUR

Ingatlanok Wildkogel
- Neukirchen, régebbi apartman, 50 m2, ára 89.000 EUR
- Neukirchen, ház, 150 m2, ára: 369.000 EUR

A konkrét ingatlanok ára természetesen főleg azok helyétől – első sorban a lesiklópályák, a ski-bus, a szolgáltatások stb. távolságától függ. A régebbi ingatlanokat jobbára berendezéssel együtt értékesítik, így azután a végső ár a leltár minőségét is tükrözi. Legnagyobb a kisebb, garzon méretű, 1+1 vagy 2+1 szobás lakások iránti kereslet, gyalog elérhető távolságban a felvonótól vagy legalább a ski- busztól. Az árak már cca. 60,000 EUR-nál indulnak, ilyen lakás azonban kevés van, s a vevőknek ezen az árszínvonalon alaposan kell válogatniuk. Aránylag széles a jó minőségű apartmanok választéka, 80.000 - 200.000 EUR árban. Ezek része általában egy közös sítároló és parkolóhely (esetenként közös szauna és medence).

Ausztriában sok országból fektetnek be - németek, angolok, hollandok, lengyelek, csehek és az ún. top class osztályban oroszok, s természetesen maguk az osztrákok is. Ez az érdeklődés – amennyiben az eladás mellett döntenek - jó likviditási kilátásokat nyújt az ingatlantulajdonosoknak – természetesen jó minőségű ingatlanok esetében.

Az osztrák ingatlanpiac, a kereskedelmi ingatlanokat célzó befektetéseket illetően is, aránylag gazdag. Az érdeklődők kisebb apartmanházak, közepes nagyságú, cca. 30 fő kapacitású, saját étteremmel rendelkező panziók, vagy akár nagy szállás-komplexumok és szállodák vásárlásába fektethetnek be. A kereskedelmi ingatlanba történő befektetés jogi szabályozása hasonló a lakóingatlanéhoz, az objektum üzemeltetésénél ügyelni kell azonban az összes kötelezettség betartására.

Aktuális ingyenes külföldi ingatlan ajánlatok és újdonságok a saját e-mail címemre:

Az AIPP tagja vagyunk

Figyelmükbe ajánljuk | Az egész világból több mint 6000 ingatlan kínálunk. Teljes kínálat

Aktuális ingyenes külföldi ingatlan ajánlatok és újdonságok a saját e-mail címemre:
Nyelv: