Spanyolország a jogszabályok módosításával szeretné vonzani a külföldi befektetőket

A Spanyol kormány szeretné a leghamarabb megvitatni a lehetséges változtatásokat a létező bevándorlási törvényben. Így szeretné az országot még atraktívabbá tenni a külföldi befektetők számára.

A legfőbb vitatott változás a tartózkodási engedély automatiokus és garantált megadása azon külföldieknek, akik ingatlant vásárolnak legalább egy meghatározott értékben. Ez a meghatározott összeg 250 ezer euró lenne. A kormány úgy véli, hogy ez a változás több külföldi befektetők által vásárolt spanyol ingatlanhoz járulhatna hozzá.

A változást a szakértői testület javasolta, melynek tagjai közül nem hiányzik Jacinto Solen Matutes sem, Pompeu Fabra Egyetem professzora. Szerinte a következmények mindkét oldalra befolyással lennének: mint Spanyolországra, úgy a külföldi érdeklődőkre a spanyol ingatlanok iránt.

„A gazdag ügyfelek új hulláma Oroszországból, Kínából, Dél-Amerikából vagy a Közel-keleti országokból ingatlant vásárolna Spanyolországban, ahol kiváló időjárás, magas életszínvonal és vonzó árak várják az érdeklődőket. A következő fontos tényező, különösen az Európán kívüli országok érdeklődői számára, hogy Spanyolország az Európai Unió tagállama,“ magyarázza Solen. „Jelenleg több ezer potenciális vevő keres ingatlant Franciaországban, Nagy-Britanniában vagy éppen Cipruson, és ezt pontosan az európai tartózkodási engedély megszerzése érdekében,“ teszi hozzá a professzor azzal, hogy hasonló rendszer bevezetését javasolja, mint az említett országokban.

A külföldi befektetők érdeklődése azonban most sem kicsi. Az ingatlanárak csökkenése ugyanis tovább folytatódik, és ez valószínúleg hatással van az ország vonzerejére a befektetők szemében. Az idei első negyedévben a külföldi befektetőknek eladott ingatlanok száma 36,2%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Jacinto Solen Matutes és más szakétrők ezen kívül javasolják, hogy a hosszútávú tartózkodási engedélyek (2-5 év) tulajdonosai újonnan ne vesszék el ezt az engedélyt, ha külföldön töltenek több, mint hat hónapot. A szakértők azt is tanácsolják, hogy ez az intézkedés ne legyen alkalmazható, ha az illetékes spanyol ingatlan tulajdonosa. Ugyanakkor kérik az egész indítvány mihamarabbi elbírálását.

Szakértők szerint, ha a módosítást elfogadják, a Spanyolországban eladott ingatlanok mintegy 10%-át külföldi befektetők vásárolnák meg. Ez az ország számára legalább nyolc milliárd euró bevételt jelentene. Évente az országban több, mint 300 ezer ingatlan kerül eladásra.

Aktuális ingyenes külföldi ingatlan ajánlatok és újdonságok a saját e-mail címemre:

Az AIPP tagja vagyunk

Figyelmükbe ajánljuk | Az egész világból több mint 6000 ingatlan kínálunk. Teljes kínálat

Aktuális ingyenes külföldi ingatlan ajánlatok és újdonságok a saját e-mail címemre:
Nyelv: