Marbella: Európai tengerparti lakhatás TOP címe

A spanyol Marbella Costa del Sol keresett üdülőhelye, amely főleg a sztárok, sportolók, sikeres üzletemberek vagy az arisztokrata családok képviselői körében közkedvelt.

Marbella az Európai lakhatás top címe. Azonban a fényes arca mellett a polgáribb, hozzáférhetőbb arcát is meg tudja mutatni. Ez a híres spanyol üdülőhely nem csak a turistákat vonzza, hanem a tengerparti ingatlanok iránti érdeklődőket is. Ennek a projektnek is biztos nagy szerepe van benne:

Ez a modern kialakítású létesítmény kiváló helyen fekszik, mindössze 500 méterre a tengertől. Kiváló ár-érték arány. Az apartmanok alkalmasak az egész éves lakhatásra, igény esetén kiadhatók, ahol 6 - 8 %-os hozamok érhetők el.

És ez megfelelő alkalom arra, hogy egy pillantást vessünk a helyi ingatlanpiac fejlődésére.

Az ingatlanpiac helyzete jó, és további pozitív fejlődés várható

Az elmúlt évtized viharos időszaka után az ingatlanpiac most nyugodtabb, és ez nemzetközi és hazai szinten is értendő. Az euróövezet és a világ más részein is gazdasági növekedés várható. Egyenlőre stabil a helyzet, és minden jel arra utal, hogy ez a növekvő tendencia folytatódni fog. Ez Spanyolország déli részére is (Costa del Sol) értendő.

Marbella

Costa del Sol 2017: Tengerparti, illetve a nagyobb városokban fekvő ingatlanok iránti érdeklődés

2017-ben is folytatódott a pozitív fejlődés, amelynek kezdete a 2008-as pénzügyi válság utáni időszakra esik. Spanyolország azon országok egyike, amely vezető pozícióval rendelkezik az euróövezet helyreállítását illetően, a gazdasági növekedés 2,5 – 3 %.  

A banki és az ingatlan szektor is egyre jobban állnak. A befektetők (hazai és külföldi) kereslet iránti érdeklődése növekszik, különösen a nagyobb városokban és a tengerparton. Növekszik az értékesített házak, az új projektek száma, valamint az ingatlan értékének növekedése is. Több mint tíz éve nem volt ilyen jó a helyzet a piacon, amelyről az ún. „Arany Háromszögben” fekvő (Marbella, Benahavis és Estepona) értékesített ingatlanok száma is tanúskodik.

Marbella

Marbella: értékesített ingatlanok száma (2004 – 2017)

Év Értékesített ingatlanok száma
2004 4779
2005 4047
2006 4432
2007 3568
2008 2116
2009 2199
2010 2389
2011 2259
2012 2519
2013 3106
2014 3982
2015 4435
2016 4001
2017 4285

Megjegyzés: 2017 Q4 adatai nem teljesek Forrás: Infrastrukturális Minisztérium

A növekvő ingatlanárak olyan szinten vannak, amelyek még évekig fenntarthatók lesznek. Ez főként a külföldi befektetőknek köszönhető. A legtöbb vásárló (brexit ellenére) Nagy-Britanniából (eladott ingatlanok 15,01 %), továbbá Franciaországból (8,64 %), és Németországból (7,77 %) származik.

Külföldi vásárlók állampolgárság szerint (egész Spanyolország területén)

  2015
2016 2017
1. Nagy-Britannia (21,34 %) Nagy-Britannia (19 %) Nagy-Britannia (15,01 %)
2. Franciaország (8,72 %) Franciaország (8,05 %) Franciaország (8,64 %)
3. Németország (7,33 %) Németország (7,69 %) Németország (7,77 %)
4. Belgium (6,26 %) Svédország (6,72 %) Belgium (6,39 %)
5. Svédország (5,89 %) Belgium (6,03 %) Svédország (6,38 %)

Colegio de Registradores de Propiedad

Marbellából sajnos nem rendelkezünk külföldi vásárlók hivatalos statisztikáival, de feltételezhető, hogy a helyzet azonos a Spanyolországi statisztikával. Az exkluzív üdülőhelyek esetében érdemes megemlíteni az Atlanti-óceán túlsó partjáról származó vevőket is.

Marbella

Tendencia Costa del Sol ingatlanpiacán

Körülbelül 2012 óta a vásárlók a modern építészet iránt kezdtek érdeklődni, amelyben a fehér szín a domináns. Az elmúlt években a nyílt terekkel és kiváló technológiával rendelkező ingatlanokra tértek át. Ez a tendencia jelentősen befolyásolja Costa del Sol piacát.

Kezdetben az ilyen típusú ingatlanokból kevés volt, de jelenleg számos tengerparti projekt épül, illetve már fel is épültek. A kínálat lassan meghaladja a keresletet. Ez a növekedés, de egyben a figyelmeztetés jele is. 2002-ben ugyanis hasonló volt a helyzet, amikor a kínálat meghaladta a keresletet, és végül 2004-ben árbuborékot eredményezett. Marbella városának meg kéne őriznie az 5 csillagos értékelését, és inkább a minőségre nem pedig a mennyiségre kéne törekednie.

A tengerparti ingatlanok ma már elég modernek, bár ami öt évvel ezelőtt abszolút újdonságnak tűnt, mára már kissé monotonnak tűnhet. Számos villa „fehér doboz” az elmúlt években elavulttá vált, és a vevők már most valami „mediterrán” stílusú ingatlanok után kutatnak. Az építészek már gyakrabban használják a „melegebb” anyagokat – fa, kő, illetve több zöldterület van az ingatlanok körül. A belsőépítészet és tereprendezés is jobban át van gondolva.

Korábban a két hálószobás ingatlanok és a tágas villák voltak túlsúlyban. Most szintén a nagyobb apartmanok iránt van a legnagyobb érdeklődés – három, négy hálószoba, továbbá a kisebb villák és sorházak iránt, amelyek alkalmasak az egész éves lakhatásra.

A legtöbb érdeklődőnek hasonló követelményei vannak. Legtöbbjük tengerre néző kilátást, szolgáltatásokat a közelben, déli vagy délnyugati tájolást és nyugodt környéket szeretne. Az apartmanok esetében az árak kb. 500 000 eurónál vannak. Az apartmanok elhelyezkedése kiváló, és természetesen a szolgáltatások közelében fekszenek. A villák esetében 3 vagy több hálószobás ingatlanok iránt van a legnagyobb érdeklődés. Ár kb. 2 millió euró, a strandok és a szolgáltatások közelében.

Marbella

Új építésű vagy régebbi ingatlanok?

A legnagyobb érdeklődés az új építésű ingatlanok iránt van, de természetesen a régebbi ingatlanok iránt is érdeklődnek, de ezek főleg népszerű helyen kell, hogy helyezkedjenek el. Általában az áruk nagyon magas, mivel a tulajdonosok szeretnék használni a kedvező piaci helyzetet, de megfeledkeznek arról, hogy magasabb áron csak az új építésű ingatlanok értékesíthetők. Az árkülönbözet gyakran olyan szinten van, amikor fontolóra kell venni, hogy egyáltalán érdemes-e a régebbi ingatlanokkal foglalkozni.

A legtöbb új építésű ingatlan Benahavísban, Esteponában és Ojén-ban épül, míg Marbellában a régebbi ingatlanok vannak túlsúlyban, az új építésű ingatlanok inkább ritkaságnak tekinthetők. Az ok többek között az építési engedély kérelmének hosszadalmas folyamata. Bizonyos értelemben ez jó hír, mert Marbellában elegendő hely marad a jövőbeli növekedésre.

Összefoglaló: Costa del Sol ingatlanpiacának jelenlegi aspektusa

Az árak és az eladások növekedési üteme fenntartható szinten van. A Costa del Sol-i ingatlanárak számos európai és azon kívüli vásárló számára érdekesek. A kamatláb történelmileg a legalacsonyabb szinten van. A turisták által bérelt ingatlanok magas kihasználtsága és a bérleti díjak nagyon csábítók a tulajdonosok számára. Ezek a területek biztonságosak és az életminőségük nagyon magas. Számos ingatlan és helyszín közül lehetséges választani. A növekedés nem egy helyre koncentrálódik.

A telkek ára gyorsan emelkedik, a régebbi ingatlanok ára pedig túl magas. A kamatláb lassan emelkedhet. Fennáll a vevők stagnálása. Csökkenhet a turisták száma, mivel Tunézia, Törökország és Egyiptom egyre népszerűbbek.

A külföldi vevőknek eladott ingatlanok részesedése

  2015
2016 2017
Spanyolország összesen 13,18 % 13,25 % 13,11, %
Andalúzia 15,40 % 15,06 % 13,84 %
Malaga tartomány 34,14 % 33,92 % 29,67 %

Colegio de Registradores de Propiedad

2018-as év a jövő

A pozitív fejlődés, amely különösen 2017 második felében gyorsult fel, ebben az évben is folytatódik. És világos, hogy ez az év is a folyamatos növekedés éve, amely nem lesz túl magas viszont fenntartható.

Jelenleg nem áll fenn a veszélye annak, hogy egy újabb buborék legyen a piacon. Az aggodalomra a cégek eladósodottsága adhat okot, amelyek a brexittel együtt 2020 – 2021-ben a növekedés lassulását okozhatják. Azonban nincs jele annak, hogy a 2008-as pénzügyi válság újra megismétlődne. Viszont nem szabad elfelejtenünk a tanulságokat, amelyeket hozott. Figyelni kell a tényezőket, mint például az ingatlanok mennyisége, amelyek most épülnek, és figyelni kell arra, hogy a kínálat ne haladja meg a keresletet. Nagyon valószínű, hogy több éves növekedés vár ránk.

Emellett Marbella a javuló infrastruktúrából, a professzionális szolgáltatásokból, a jobb közlekedési kapcsolatokból, virágzó kulturális és gasztronómiai kínálatból és az első osztályú luxus helyszíneiből is hasznot húz majd.

Marbella

Aktuális ingyenes külföldi ingatlan ajánlatok és újdonságok a saját e-mail címemre:

Az AIPP tagja vagyunk

Figyelmükbe ajánljuk | Az egész világból több mint 6000 ingatlan kínálunk. Teljes kínálat

Aktuális ingyenes külföldi ingatlan ajánlatok és újdonságok a saját e-mail címemre:
Nyelv: