Schladming és az olimpia 2026-ban. Nagy lehetőség az ingatlanbefektetésre?

Schladming, Graz és a további osztrák városok 2026-ban pályázni szeretnének az olimpiai játékokra.

Miután a tiroli állampolgárok a népszavazáson úgy döntöttek, hogy nem kívánják a téli olimpia megszervezését tirolban, így van remény, hogy a téli olimpiára Stájerországba kerül majd sor.

Ausztria már két alkalommal szervezett téli olimpiát. 1964-ben Innsbruck városában, és tizenkét évvel később szintén ez a város adott otthont az olimpiának. Innsbruck ekkor azt Denver városától vette át, mivel az úgy döntött, hogy mégsem kívánja az olipiai játékok megszervezését.

A speciális olimpia sikere után újra elkezdtek foglalkozni a téli olimpiai játékok megszervezésével

Tavaly Ausztriában, konkrétan Schladming, Graz és Ramsau városaiban rendezték meg a speciális téli olimpiát, amelyen közel 105 országból három ezer sportoló vett részt. A speciális olimpiai játékok a szellemi fogyatékos sportolók számára készültek.

A speciális olimpiai játékok sikerének köszönhetően a polgármesterek elkezdtek foglalkozni a téli olimpia ötletével is. Itt az ideje, hogy a játékok ismét olyan helyen legyenek megrendezve, ahol a téli sportok valóban élnek.A Schladming-Dachstein régió 2013-ban, amikor megszervezte az alpesi sí világbajnokságot, bebizonyította, hogy a hasonló méretű események megszervezése számára nem jelent problémát. Olyan helyeken versenyeznének, ahol az összes szükséges infrastruktúra már biztosítva van, így nincs szükség az új sportpályák gyors felépítésére. A paraolimpia is ezen a helyen kerülne megszervezésre.

A terv szerint az egyes eseményekre a következő városokba kerülne sor:

  • Schladming – Nyitó ünnepség és alpesi síelés,
  • Graz – műkorcsolya, short track, curling és a játékok befejezése,
  • Ramsau am Dachstein és Bischofshofen – északi kombináció,
  • Kreischberg – akrobatikus síelés és snowboardozás,
  • Hochfilzen – biatlon,
  • Bécs, Linz és Klagenfurt – jégkorong,
  • Inzell – gyorskorcsolya,
  • Schönau am Königssee – bob, szánkó és skeleton.

Jó alkalom az olimpiai játékok szervezése egy ingatlan megvásárlásához?

Azt azonban meg kell jegyezni, hogy ebben a pillanatban egyáltalán nem biztos, hogy az osztrákok hivatalosan is pályázni fognak az olimpiai játékok szervezésére, és hogy egyáltalán sikeresek lesznek.

Minden befektető tudja, hogy akkor lehet a legtöbbet keresni, ha a megfelelő időben vásárol. És még azelőtt, hogy az adott áru vagy befektetési szegmens, jelentős médiaérdekeltségbe kerül.

Amennyiben Stájerországban a 2026-os olimpia mégsem kerül megrendezésre, a Schladming-i vagy más alpesi üdülőhelyeken az ingatlanvásárlás minimális befektetési kockázattal jár.

A saját használat és további bérbeadás kombinációjára tervezett koncepció, valamint a kb. 5%-os éves bérbeadásból származó hozamok az osztrák ingatlanok esetében tökéletesen meg vannak tervezve. Ez a rendszer már hosszú évek óta működik és számos előnyt jelent az ingatlan tulajdonosai számára, segít a községek fejlesztésében és az állami kassza számára is előnyös.

A Stájerországi olimpiai játékok esetleges megrendezése valószínűleg nem lesz kulcsfontosságú tényező a helyi ingatlanbefektetések meghozatalához. Másrészt egy olyan tényező lehet, amely hozzájárul az Ön befektetése növekedésének.

Nem beszélve arról, hogy benyomást tehet az üzleti partnereire, családjára, hogy meghívja őket az attraktív olimpiai játékokra.

Mikor tudunk meg több információt a szervezésről és milyen esélyekkel indul Schladming és a többiek?

A 2026-os téli olimpia szervezője jövő évben lesz kiválasztva Milánóban, a 131.-ik összejövetelen. Jelenleg még egyetlen város sem erősítette meg hivatalosan a részvételét, de elsősorban a következő jelöltekről beszélnek:

A jelöltségét a svájci Sion is fontolgatja, ez viszont a helyi népszavazás eredményétől függ.

Stockholm is az olimpia szervezéséről gondolkodik, az egyes sportágak szervezését Falun és Aare központjai biztosítanák. Azonban nagy hátrány a hiányzó szánkópálya, amelyet a svédek a norvég Lillehammerrel szeretnék majd biztosan megoldani, ahol az 1994-es téli olimpia volt megrendezve.

Ne feledkezzünk meg a török Erzurum-ról sem. Törökország a múltban többször is sikertelenül próbálkozott a nyári olimpia megszervezésére. A téli olimpia megszervezésével azonban még nem próbálkozott.

Nagy érdeklődés van az Atlanti-óceán túlsó partján is. Az olimpiai hangulatot újra átélhetné Calgary, a kanadai Alberta tartomány legnagyobb városa, ahol a játékok 1988–ban zajlottak le. Az Egyesült Államokban továbbá Salt Lake City, Denver és Reno városait is emlegetik.

Tekintettel arra, hogy Los Angeles a 2028-as nyári olimpiára pályázik, az Amerikai Olimpiai Bizottság elnöke, Larry Probst javasolja, hogy az amerikaiak csak 2030-ban pályázzanak a téli olimpiára.

Az olimpia iránt Japánban is érdeklődnek. De ez sem valószínű, hogy Sapporo-ban az olimpia megrendezésre kerül, mivel az előző két olimpiát Ázsiában tartják.

Schladming és a többi osztrák város érdeklődését komolyan kell venni, mivel a sportesemények szervezésében gazdag tapasztalatokkal rendelkeznek, illetve Schladming sikeresen pályáz a 2018-as Európa sport fővárosa címre is (25 ezer lakosig).

Jó ötlet a régió számára a játékok szervezése?

A világ legnagyobb sportünnepségének a megszervezése mindig nagy esemény. A növekvő gazdasági költségeknek köszönhetően azonban a potenciális szervezők visszafogottabbak.

A kanadai Montreal, amely 1976-ban rendezte a nyári olimpiát, csak 2006-ban fizette vissza az adósságot a szervezésért. Az amerikai Los Angeles-i játékok szervezői viszont jó üzletembereknek minősültek. Kihasználták a magánfinanszírozást, a meglévő stadionokat és az infrastruktúrát. Ennek köszönhetően jelentősen csökkentették a játékok költségeit. A gazdaság eredménye fekete számokban végződött.

A játékok megszervezése Pekingben vagy Szocsiban óriási beruházásokat jelentettek, kb. 50 milliárd dollár. Sok esetben ezek a beruházások megtérülése ellentmondásos, és nem minden olimpiai objektum került hatékony kihasználásra.

Miért lenne ez Ausztriában más? Azért mert ez Ausztria! A kínai vagy az orosz játékok megalománus koncepciójával ellentétben az osztrákok igyekeznek a téli sportokat oda vinni, ahol otthon vannak. A meglévő infrastruktúrával, a környezet respektálásával és a tipikus vendégszeretetükkel szeretnék a sportolóknak és a nézőknek is felejthetetlen játékokat létrehozni.

Osztrák vagy Schladming régiójában fekvő ingatlanok vásárlása iránt érdeklődik? Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot. A Rellox társaság 2004 óta Közép- és Kelet-Európa legnagyobb külföldi ingatlanforgalmazója.

Aktuális ingyenes külföldi ingatlan ajánlatok és újdonságok a saját e-mail címemre:

Az AIPP tagja vagyunk

Figyelmükbe ajánljuk | Az egész világból több mint 6000 ingatlan kínálunk. Teljes kínálat

Aktuális ingyenes külföldi ingatlan ajánlatok és újdonságok a saját e-mail címemre:
Nyelv: